De democratie staat in dienst van een piepkleine elite.

Een goede vriend van de Britse premier David Cameron heeft fel uitgehaald naar de gevestigde orde, die volgens hem een bedreiging vormt voor de democratie van het land. Steve Hilton heeft gezegd dat het land wordt bestuurd door een egoïstische elite, bestaande uit enkele parlementsleden, zakenmagnaten en journalisten die naar dezelfde diners gaan en hun kinderen naar dezelfde scholen sturen.

Hij zei dat het Britse politieke systeem in een crisis verkeert omdat dezelfde mensen aan de macht blijven, ongeacht de uitkomst van de verkiezingen. “Onze democratieën worden in toenemende mate overgenomen door een elite die haar privileges wil houden.

Status quo

“Het maakt niet uit wie premier is, dezelfde mensen zijn aan de macht,” zei Hilton. “De democratie staat in dienst van een piepkleine elite.”

De toenemende onvrede onder het volk heeft volgens hem geleid tot de opkomst van de SNP in Schotland en Ukip in Engeland. Hilton haalde ook uit naar politieke donoren: “Het lijkt erop dat politieke legitimiteit vandaag de dag vooral voortkomt uit geld. Des te meer je ervan hebt, des te meer de overheid naar je luistert.”

Beerput

Hilton (45) is één van Camerons beste vrienden. Hij is peetoom van diens zoon Ivan en getrouwd met Rachel Whetstone, hoofd communicatie bij Google. De invloed van politieke donoren is volgens hem een nieuwe vorm van ‘corruptie’. “De democratie verkeert in een crisis,” zei hij. “Ze dient niet langer het volk.”

De westerse democratische systemen zijn volgens Hilton ‘verrot’, met name in de VS en de EU. Hij spreekt van een ‘enorme stinkende, corrupte beerput’.

Bron:http://www.thetimes.co.uk/tto/news/politics/article4443462.ece

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s