Overal zit suiker in

Hoeveel suiker zit er in een blikje cola? Kinderen van groep 6 en 7 van de Sint Paulusschool in Leeuwarden kregen een les gezond eten en drinken in de supermarkt.

Bij het frisdrankschap mochten de kinderen hun favoriete drinken in het mandje doen. Flesjes sportdrank, energiedrankjes, cola, Fanta; alles wat ongezond is vinden ze lekker. Eline (11) mag eigenlijk alleen ranja, maar vindt Fanta lekkerder. In de ranja blijken per glas echter meer calorieën te zitten dan in haar favoriete Fanta. Keanu (11) gaat voor een blik energiedrank. “Het smaakt net naar limonade,” zei hij.

De leerlingen gingen ter afsluiting van een project over gezonde voeding onder begeleiding van kinderdiëtiste Danielle Feenema de supermarkt in om producten te vergelijken en gezondere keuzes te maken.

“Wie weet hoeveel suikerklontjes er in een flesje sportdrank zitten?” vraagt Feenema. De kinderen denken 27 klontjes. “Doe daar maar wat bij op,” reageert Feenema. De kinderen komen voor allerlei verrassingen te staan als ze de tussendoortjes bekijken. Overal blijkt suiker in te zitten.

“Snoepfabrikanten verzinnen vaak acties om kinderen meer te laten snoepen,” aldus Feenema. Zo vond Silvia (10) een zak snoep waar je een luchtbed bij krijgt. “Dit soort spaaracties voor pretparken, flippo’s en andere dingen zijn er altijd al geweest. Ze zorgen ervoor dat kinderen alleen nog maar een bepaald merk chips of snoep willen hebben.”

[LC]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s