Experiment bewijst dat realiteit niet bestaat zonder waarneming

Het universum bestaat niet als niemand het nog langer waarneemt. Dat stelt althans een populaire theorie binnen de kwantummechanica. Volgens de theorie verandert de staat van een deeltje zodra het wordt waargenomen.

Wetenschappers hebben een experiment gedaan om te bewijzen dat deze theorie klopt. Volgens de wetten van de kwantummechanica is er geen duidelijke grens tussen de buitenwereld en ons subjectieve bewustzijn.

Als natuurkundigen naar lichtdeeltjes of atomen kijken, zullen hun waarnemingen worden beïnvloed door hun experiment. Om dit te testen hebben natuurkundigen van de Australian National University onlangs het gedachte-experiment van John Wheeler gedaan.

Tijdens het experiment kreeg een bewegend object de keuze om zich als deeltje of als golf te gedragen. Op welk moment maakt het object de keuze? Je zou zeggen dat de staat van het object niet afhankelijk is van de meting die door de wetenschappers wordt gedaan.

De kwantummechanica voorspelt echter dat het gedrag van het object afhangt van de manier waarop het aan het einde van zijn reis wordt gemeten. “Alles draait om de meting,” zei professor Andrew Truscott. “Op kwantumniveau bestaat de realiteit niet als je er niet naar kijkt.”

Als je aanneemt dat een atoom een bepaald pad neemt moet je accepteren dat een toekomstige meting wordt beïnvloed door het verleden van het atoom, aldus Truscott.

“De atomen gingen niet van A naar B,” zei hij. “Pas zodra we aan het einde van de rit een meting deden gedroegen ze zich als golf of als deeltje.” Het onderzoek is verschenen in Nature Physics.

BRON : [ANU]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s