Japanners worden redelijk nerveus

De grote aardbeving afgelopen zaterdag in Japan van 8.5 op de schaal van Richter was de vierde seismische gebeurtenis waar het land in één week tijd mee te maken kreeg.

Deze beving was zo diep dat hij van het uiterste noorden tot het zuiden was te voelen.
Waardoor het erop lijkt dat een periode van relatieve stabiliteit in de tektonische platen onder het land tot een eind is gekomen.

Van Hokkaido in het noorden van Japan tot Kysushu aan het andere eind van de archipel begon het schudden en trillen afgelopen zaterdag. Het begon om 20.23 op die dag. Eerst als een licht trillen van de grond, maar als snel bouwde dit op tot meer heftige bewegingen.

Volgens het Japans Meteorologisch Instituut duurde het drie minuten, maar voor de mensen die het meemaakten scheen het een stuk langer te duren.

Deze beving was de zesde in grootte gedurende de afgelopen 100 jaar in dat gebied. Bij de bevolking bracht het onmiddellijk herinneringen terug aan de grote aardbeving met daaropvolgende tsunami in 2011.

Dit keer echter, kwam Japan goed weg. Er werden een tiental kleine verwondingen gemeld, honderden liften bleven hangen, treinen werden gestopt totdat de rails konden worden geïnspecteerd.

De aardbeving vond plaats op een diepte van 682 km en mede daardoor was de schade aan het aardoppervlak verwaarloosbaar.

Maar, Japan is nogal nerveus geworden want deze beving vond plaats een dag na een grote vulkaanuitbarsting aan de zuidkust. Hierdoor zijn delen van de bergstad Hakone nog steeds niet bereikbaar. De week daarvoor vond er een beving met een kracht van 5.5 plaats net ten noorden van Tokio. Hierdoor stonden alle gebouwen in de stad te schudden en te trillen.

Voor veel mensen zijn vier aanzienlijke seismische gebeurtenissen in één week reden om behoorlijk bezorgd te raken.

Vanwege de grote diepte van de aardbeving afgelopen zaterdag werd deze gevoeld in het gehele land, van noord naar zuid.

Op de onderstaande afbeelding krijg je een idee hoe dat in zijn werk ging.

abjap 10

Zoals zo langzamerhand gebruikelijk bij heftige vulkaanuitbarstingen, worden er ook vaak UFO’s gesignaleerd.

Op de bij de grote onverwachte uitbarsting van de vulkaan in Zuid Japen, de Mount Kuchinoerabujima / Shindake , deed zich dit verschijnsel ook voor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s