‘Economische dictatuur’: centrale banken overwegen afschaffing contant geld

Eind mei waren vertegenwoordigers van de centrale banken van Zwitserland, Denemarken, de Verenigde Staten en landen die de euro hebben aangenomen in Londen bijeen om te praten over het afschaffen van contant geld. Dat meldt de Amerikaanse econoom Martin Armstrong op zijn blog.

De mensen die een einde willen maken aan onze economische vrijheid zijn van plan een nieuwe economische wereldorde in te voeren, een economische dictatuur waarin we niet langer in staat zijn om anonieme aankopen te doen met papiergeld, aldus Armstrong.

Negatieve rente

Het afschaffen van cash geld wordt gezien als een manier om het systeem te verdedigen, legt hij uit. Dat vormt echter een bedreiging voor onze vrijheid en burgerrechten. Het grote probleem voor centrale banken is dat contant geld erg populair is bij negatieve rente. Pensioenfondsen en grote beleggers in Zwitserland overwegen bijvoorbeeld een deel van hun tegoeden om te zetten in cash om zo de negatieve rente – je moet rente betalen over je banksaldo – te vermijden.

De kosten voor het veilig opbergen van cash zijn ongeveer een derde van de huidige negatieve rente. De Zwitserse club van pensioenfondsen overweegt meer contant geld aan te houden en de Zwitserse centrale bank kan daar op dit moment niets tegen doen.

Bankruns

Het afschaffen van cash is onder economen inmiddels een serieus discussiepunt. Het zou het beleid van centrale banken kunnen ondersteunen. Willem Buiter, de Nederlandse hoofdeconoom van Citigroup, noemt het verbieden van cash ook als optie.

Als cash geld wordt afgeschaft, zijn banken niet langer kwetsbaar voor bankruns. In Engeland en de VS wordt de opname van grote hoeveelheden geld gezien als verdachte activiteit. In Amerika krijgen bankmedewerkers de opdracht de politie in te schakelen als klanten 5000 dollar of meer opnemen. En inFrankrijk zijn cashbetalingen van meer dan 1000 euro per september verboden.

BRON: [ArmstrongEconomics via De Lange Mars]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s