Braziliaanse wetenschapper: Ayahuasca kan helpen in de strijd tegen kanker

Een krachtig psychedelisch brouwsel dat door sjamanen uit de Amazone wordt gebruikt, kan helpen in de strijd tegen kanker. Dat stelt een Braziliaanse wetenschapper.

Ayahuasca – wat slingerplant van de ziel betekent – wordt gemaakt van de liaan Banisteriopsis caapi en bladeren van de Psychotria viridis. Die bladeren bevatten DMT, terwijl Banisteriopsis caapi de MAO-remmers harmine en harmaline bevat.

Positieve effecten

Het brouwsel wordt al decennialang gebruikt bij genezingsrituelen. Eduardo E. Schenberg van de Universiteit van São Paulo zegt dat ayahuasca kan worden gebruikt in de strijd tegen kanker. “Er is genoeg bewijs waaruit blijkt dat de actieve bestanddelen van ayahuasca, met name DMT en harmine, positieve effecten hebben op celculturen die worden gebruikt om kanker te bestuderen, en op biochemische processen die een belangrijke rol spelen bij de behandeling van kanker,” schreef hij in een artikel dat is gepubliceerd in SAGE Open Medicine.

Schenberg pleit voor wetenschappelijk onderzoek naar de kankerremmende werking van ayahuasca. Volgens hem zijn er negen kankerpatiënten geweest die werden behandeld met ayahuasca. Van die negen patiënten vertoonden drie verbeteringen na het drinken van het brouwsel. Dan zijn er nog de nodige geruchten over mensen met kanker die beter werden door ayahuasca.

Inbreuk op de mensenrechten

De drug bindt zich aan de sigma-1-receptor, die onder meer het signaal geeft voor de geprogrammeerde celdood van kankercellen. De combinatie van DMT en harmine heeft mogelijk antitumor-effecten.

“Als wetenschappelijk wordt bewezen dat ayahuasca een geneeskrachtige werking heeft zoals beschreven is door antropologen, ontdekkingsreizigers en etnobotanisten, kan het verbieden van ayahuasca worden gezien als een inbreuk op de mensenrechten,” schreef Schenberg.

[SAGE Open Medicine]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s