FAKE FOOD INDUSTRIE !! WAKE UP CALL!!

De steak die je in het restaurant bestelt, bestaat soms uit verschillende stukken vlees die aan elkaar zijn ‘gelijmd’ met vleeslijm. Het YouTube-kanaal The Balistic BBQ heeft een filmpje over vleeslijm gemaakt dat inmiddels al meer dan een miljoen keer is bekeken.

De kok maakt in het filmpje een ‘Frankensteak’ met het enzym transglutaminase, oftewel vleeslijm. Hij plakt verschillende stukken vlees aan elkaar tot één stuk mooi vlees. Volgens hem worden veel mensen op deze manier misleid.

“Sommige restaurants gebruiken de techniek om minderwaardige stukken vlees samen te voegen tot een echte steak,” zegt de kok in de video. Ook de vleesindustrie maakt gebruik van vleeslijm om het rendement te verhogen. Voorstanders van het gebruik van vleeslijm zeggen dat er niet noodzakelijkerwijs sprake is van minderwaardig vlees en dat er zonder de techniek tonnen vlees verloren zouden gaan.

Het gebruik van vleeslijm hoeft niet op het etiket vermeld te worden. Voor de consument is het dus lastig bewust te kiezen voor niet gelijmd vlees.

In 2010 stelde de Europese Commissie voor om vleeslijm op de lijst van toegelaten additieven te zetten. Het Europees Parlement stak daar een stokje voor. De parlementariërs vreesden dat het schadelijk kon zijn voor de gezondheid omdat bacteriën zich er gemakkelijk aan kunnen hechten. In Nederland is het omstreden additief wel toegelaten. Vleeslijm wordt ook gebruikt bij de productie van sommige melkproducten en yoghurt, viskroketten en surimi.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/2356876/2015/06/12/Zo-wordt-een-steak-aan-elkaar-gelijmd.dhtml

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s