STOP met uitkopen banken!! Gewoon failliet verklaren en verder!

Eén van de landen die het zwaarst werd getroffen door de bankencrisis, is die problemen al helemaal weer te boven. Het land deed dat bovendien zonder in te boeten op het sociale systeem en overheidsuitgaven.

Enkele jaren geleden stond IJsland op het randje van de economische afgrond toen de banken van het land omvielen. Het land koos voor een eigenzinnige, maar effectieve aanpak. IJsland deed iets waartoe de rest van de wereld niet in staat leek. Het land liet de banken failliet gaan en veroordeelde de directeurs van de bank Kaupthing tot gevangenisstraffen van vier tot vijf jaar.

“Waarom zou een deel van onze maatschappij niet onderworpen moeten zijn aan de rechtsstaat en verantwoordelijk gehouden worden?” vroeg de IJslandse speciaal aanklager Olafur Hauksson zich af. “Het is gevaarlijk om te denken dat iemand te groot is om te onderzoeken. Het geeft het gevoel overal veilig te zijn.”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bevestigde pas geleden dat IJsland volledig is hersteld van de crisis zonder dat het land heeft moeten inboeten op het sociale systeem met onder meer gratis zorg en onderwijs.

IJsland is dit jaar het eerste Europese land dat volledig is hersteld van de financiële crisis. Dat moet een doorn in het oog zijn van talloze economen. In andere Europese landen werden vele banken gered omdat ze zogezegd niet failliet mochten gaan.

De staatsschuld van IJsland bedroeg vorig jaar 82 procent van het bbp, tegenover 95 procent vier jaar terug. Rond 2020 moet de schuld ongeveer 54 procent van het bbp bedragen. De werkloosheid bedraagt vier procent, tegenover acht procent zes jaar geleden.

[Express, The Anti-Media]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s