Griekenland in de stress…word het een nieuw Cyprus verhaal???

Alhoewel het nog geen september is, lijkt het alsof de ineenstorting van het financiële systeem vervroegd is ingezet.

Na de mededeling van de Griekse premier Tsipras dat er volgende week een referendum zal worden gehouden, ging de bevolking middenin de nacht massaal naar de pinautomaat.
Het volgende bericht bij de NOS:

Het Griekse volk mag zich via een referendum uitspreken over het financiële reddingsplan voor Griekenland. Het referendum wordt volgende week zondag gehouden, heeft de Griekse premier Tsipras bekendgemaakt in een televisietoespraak. Hij deed dat toen het in Griekenland 01.00 uur was. Vrijdagavond had hij zijn kabinet bijeen geroepen voor een spoedberaad.

In zijn toespraak haalde Tsipras uit naar de schuldeisers van Griekenland. Volgens hem worden er onmogelijke eisen gesteld, die indruisen tegen de Europese democratische waarden. Volgens Tsipras betekent het voorstel dat de schuldeisers hebben neergelegd dat de situatie voor Griekenland alleen maar verslechtert.

Dit is hoe de situatie er in de straten van Athene uit zag ongeveer een uur nadat Tsipras zijn toespraak had gehouden, dus twee uur ’s nachts:

grk 44

De Griekse Alpha Bank die van de vier grootste Griekse banken de kleinste buffer heeft, heeft al aangekondigd dat de functionaliteit van internetbankieren over het weekend beperkt zal zijn. Met andere woorden, als je betalingen doet, moet je nog maar afwachten of die worden uitgevoerd.

grk 45

Het plan van Tsipras is om uitstel te vragen bij de schuldeisers tot na het referendum omdat hij in een onmogelijke spagaat zit.

Zijn partij zal het voorstel zoals dat nu door de Troika is neergelegd nooit accepteren, dus gaat Tsipras de beslissing over het wel of niet accepteren, verschuiven naar de bevolking.

Volgens Tsipras worden er in de voorstellen die Brussel en de internationale instanties doen onmogelijke voorwaarden aan de Grieken gesteld, die indruisen tegen de Europese democratische waarden, zegt correspondent Conny Keessen in Athene. Er worden harde eisen gesteld over korting op lonen en pensioenen.

Probleem met uitstel is dat over enkele dagen Griekenland volledig zonder geld zit. Dan zijn er meer berichten te verwachten zoals die hierboven staan van de Alpha Bank. De bevolking heeft dat uiteraard ook in de gaten en dat is de reden dat de mensen middenin de nacht massaal de straat op gaan om te halen wat er te halen valt.

Zerohedge noemt de beslissing van Tsipras: inzet van de nucleaire optie. Levensgevaarlijk omdat niemand kan voorspellen wat de uitkomst zal zijn.

Een spel waarbij het echter wel heel waarschijnlijk is dat er volgende week allerlei kapitaalbeperkingen in Griekenland zullen worden ingesteld.

Ondertussen stort in de achtergrond de aandelenbeurs in China volledig in elkaar. In één dag kelderde de beurs met maar liefst 7,4 procent. De afgelopen twee weken hebben de grootste verliezen gebracht in de afgelopen 18 jaar. In totaal is de beurs de afgelopen drie weken ongeveer eenvijfde in waarde kwijtgeraakt, 19 procent om precies te zijn.

Omdat alles tegenwoordig “global” is, zullen de geweldige verliezen in China wellicht binnenkort overslaan naar Europese en Amerikaanse beurzen. Zéker als Tsipras misschien nog meer nucleaire opties uit de hoge hoed tovert.

Bron:

Zerohedge
NOS

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s