Inwoners Irak: “Wij weten dat Amerika terreurgroep ISIS voorziet van wapens en voedsel”

Een toenemend aantal inwoners van Irak beschuldigt de Verenigde Staten van de opmars van ISIS in hun land, zo schrijft de Wall Street Journal.

Toen journalist Yaroslav Trofimov Irakese vluchtelingen interviewde in een tentenkamp in Bagdad kwam hij tot de ontdekking dat veel Irakezen van mening zijn dat de terreurbeweging directe steun krijgt van de Amerikaanse overheid.

“We weten allemaal dat Amerika ISIS van wapens en voedsel voorziet en dat ze zo sterk staan vanwege de Amerikaanse steun,” zei de 50-jarige Abbas Hashem, die onlangs de stad Ramadi is ontvlucht.

Anderen, zoals de prominente beleidsmaker Alia Nusseif, zeggen dat ISIS als proxy-leger van de VS wordt gebruikt om het land te verdelen. “We hebben geen vertrouwen meer in de Amerikanen,” zei Nusseif. “Wij denken dat ISIS door Amerika wordt gebruikt om Irak te verzwakken.”

Omdat Amerika weinig doet tegen ISIS hebben oppositiegroepen het erg zwaar, aldus Sabah Karhout, voorzitter van de provinciale raad van Anbar. “Als de Amerikanen meer steun hadden gegeven, zouden de soennitische stammen niet voor de kant van ISIS hebben gekozen,” zei hij.

Syrië

Hoewel de krant spreekt van vergezochte complottheorieën, bleek onlangs uit documenten van het Pentagon dat de VS al-Qaida en andere radicale groepen bewust heeft gesteund om Syrië te destabiliseren.

De VS ging hiermee door, hoewel het land wist dat dit zou leiden tot de opkomst van ISIS en de val van Irak. De regering Obama bleef rebellengroepen steunen, ook al wist men dat ze banden hadden met ISIS.

Afgelopen september gaf een aanvoerder van het Vrij Syrisch Leger, dat door de VS wordt beschouwd als een leger in opstand tegen een alleenheerser, toe dat hij samenwerkte met verschillende terroristische groepen waaronder ISIS.

In juli 2014 gaven verschillende onderdelen van het Vrij Syrisch Leger hun Amerikaanse wapens openlijk aan ISIS. Daarnaast dropt de Amerikaanse overheid herhaaldelijk wapens in gebieden die in handen zijn van ISIS-strijders.

Kissinger

Henry Kissinger, lid van de Bilderberg-stuurgroep, vertelde eerder deze maand aan Fox News dat de VS verantwoordelijk is voor de bewapening van ISIS.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s