Miljoenen jaren oude stukken gereedschap gevonden in Frankrijk?

In een steengroeve in de buurt van de Franse stad Aix-en-Provence deden werklieden eind 18e eeuw een vondst die tot op de dag van vandaag een mysterie blijft. Ze groeven door vele lagen kalksteen en troffen tussen de 11e en 12e laag door mensen gemaakte voorwerpen aan die in strijd leken te zijn met de tijdlijn van de mensheid.

De vondst is in 1820 door T.D. Porter beschreven in het American Journal of Sciences and Arts toen hij bezig was het werk van mineraloog Jacques Louis de Bournon te vertalen. Hoewel Porter de voorwerpen niet heeft gedateerd, schreef Roy Bainton in zijn boek ‘The Mammoth Book of Unexplained Phenomena’ dat het omringende kalksteen 300 miljoen jaar oud was.

Porter citeerde De Bournon: “Ze vonden munten, handvatten van hamers en andere stukken gereedschap in hout. De aandacht ging vooral uit naar een plank die ongeveer 2,5 centimeter dik en tussen de 2 tot 2,4 meter lang was. De plank had dezelfde vorm als de planken die werden gebruikt door de werklieden. Het leek erop dat mensen al in de groeve werkzaam waren nog voordat er überhaupt mensen op aarde zouden moeten zijn, laat staan dat ze gereedschap konden gebruiken.”

De houten stukken gereedschap waren inmiddels veranderd in agaat. Porter ging verder: “Op 15 meter diepte, onder 11 lagen kalksteen, zijn sporen gevonden van menselijke activiteit. Alles lijkt erop te wijzen dat het werk is uitgevoerd op de plek waar de sporen zijn gevonden. De mens moet dan ouder zijn dan dit gesteente.”

Lange tijd werd gedacht dat het miljoenen jaren duurt voordat hout versteent, maar recentelijk is aangetoond dat hout onder speciale omstandigheden (door bijvoorbeeld te worden blootgesteld aan mineraalrijk water) in enkele jaren of decennia kan verstenen.

Kalksteen zou zich relatief snel kunnen vormen rond voorwerpen. Er zijn gevallen bekend waarbij versteend hout is gevormd rond voorwerpen uit de 20e eeuw. Is het kalksteen rond de gereedschappen die in Frankrijk zijn gevonden gevormd in het recente verleden of zijn ze heel erg oud?

Waren de omstandigheden dusdanig dat de houten gereedschappen in korte tijd zijn versteend of gingen er miljoenen jaren overheen? De steengroeve bij Aix-en-Provence is zonder meer ongewoon. Leefde er misschien een verloren beschaving?

[Epoch Times]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s