Nieuwe studie: Kinkhoest maakt enorme comeback door gevaccineerde mensen

Kinkhoest is bezig met een enorme comeback. In 2012 raakten in de VS liefst 55.000 mensen besmet met de ziekte (het hoogste aantal sinds 1955). De gezondheidsdiensten staan voor een raadsel. Ze noemen als mogelijke oorzaken de afnemende effectiviteit van het huidige vaccin en de opkomst van de antivaccinatiebeweging. Maar is dat wel zo?

Een nieuwe studie in BMC Medicine van het Santa Fe Institute geeft uitsluitsel. Het onderzoek wijst in de richting van gevaccineerde mensen, die zonder dat ze het weten besmettelijk zijn.

In de jaren vijftig kreeg slechts 1 op de 100.000 Amerikanen kinkhoest. Vanwege de bijwerkingen van de toenmalige kinkhoestvaccins werden nieuwe vaccins ontwikkeld. Deze vaccins, die onderdeel vormen van de DKTP-prik, bevatten slechts enkele eiwitten van de bacterie en veroorzaken veel minder bijwerkingen.

Het blijkt nu dat de nieuwere vaccins mogelijk niet in staat zijn om ziekte-overdracht te voorkomen. Uit een studie in 2014 in PNAS bleek dat bavianen die een kinkhoestvaccin kregen geen symptomen vertoonden, maar de ziekte nog wel konden overdragen.

Het Santa Fe Institute heeft geconcludeerd dat het goed mogelijk is dat de vaccins hebben bijgedragen aan de recente kinkhoestuitbraak, doordat gevaccineerde individuen zonder symptomen onbewust kinkhoest verspreiden. De onderzoekers denken zelfs dat de vaccins de uitbraak hebben verergerd.

“Er zijn mogelijk miljoenen mensen die deze potentieel dodelijke ziekte verspreiden,” zei Ben Althouse van het Santa Fe Institute. Uit het onderzoek blijkt ook dat cocooning, waarbij moeders, vaders en broers of zussen worden ingeënt om baby’s te beschermen, niet werkt. De onderzoekers zeggen echter niet dat het huidige vaccin volstrekt nutteloos is.

[Santafe]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s