“Archief over banden tussen Britse royals en naziregime moet openbaar”

Historici en parlementsleden hebben de Britse regering opgeroepen documenten vrij te geven waarin de waarheid wordt onthuld over de relatie tussen de Britse koninklijke familie en het naziregime in de jaren dertig.

De aanleiding is een filmpje dat werd gepubliceerd door de Engelse krant The Sun, waarin koningin Elizabeth op 7-jarige leven de Hitlergroet brengt. Ook haar moeder en oom, de toekomstige koning Edward VIII, brengen de Hitlergroet. Het filmpje komt uit de privécollectie van de familie.

The Sun verwijst verder naar aanhoudende geruchten over nazi-sympathieën van Edward. Op een foto die in 1937 is gemaakt in München is hij samen met Hitler te zien.

Gedacht wordt dat de koninklijke familie de links tussen royals en het Derde Rijk altijd verborgen heeft willen houden. Het koninklijk archief, dat veel correspondentie bevat tussen leden van de koninklijke familie en nazi-politici, is niet verplicht om informatie vrij te geven.

Censuur

Historici en parlementsleden willen nu dat het archief openbaar wordt gemaakt. “De koninklijke familie kan haar geschiedenis niet voor altijd verborgen houden,” zei Karina Urbach van het instituut voor historisch onderzoek van de Universiteit van Londen. “Dit is censuur. Censuur hoort niet thuis in een democratie.”

Urbach, schrijver van Go-Betweens for Hitler, een nieuw boek over de relatie tussen de royals en de nazi’s, probeert al jaren tevergeefs toegang te krijgen tot documenten over nazi-Duitsland die in het archief bewaard worden.

BRON: [Guardian]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s