Waarom een westers dieet slecht is voor je gezondheid

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont inmiddels in steden. Rond 2050 zal 70 procent van alle mensen in een stad wonen. Wonen in de stad gaat doorgaans gepaard met weinig fysieke activiteit en een westers dieet.

David Tilman van de Universiteit van Minnesota heeft onderzoek gedaan naar de invloed van dieetkeuzes op onze gezondheid. Hoe rijker mensen zijn, hoe meer calorieën en vlees ze naar binnen werken, aldus Tilman.

Steeds meer mensen raken ondervoed omdat ze voedsel eten dat niet goed voor ze is. Ook krijgen steeds meer mensen toegang tot bewerkte voeding. “Bewerkt voedsel bevat weinig voedingsstoffen,” zei Tilman. Dergelijk voedsel bestaat vooral uit ‘lege calorieën’ zoals hij dat noemt.

Wat is een westers dieet?

Een dieet dat rijk is aan bewerkte voeding – een modern ‘westers’ dieet – is slecht voor onze gezondheid. Het bevat veel te veel geraffineerde suiker, verzadigd vet, dierlijke eiwitten en te weinig vezels. Oftewel: veel vet, rood vlees, zout en suiker en weinig vezels.

Wat voor invloed heeft een dergelijk dieet op je gezondheid? Het lichaam vindt bewerkte en geraffineerde voedselproducten niet fijn. Ze verstoren je immuunsysteem. De grootste boosdoeners zijn fructose en palmitinezuur, ingrediënten die je vooral in snoeprepen aantreft.

“Het lichaam verwart palmitinezuur met bacteriën zoals E.coli,” zegt Ian Myles van het Amerikaanse nationaal instituut voor allergie en infectieziekten. “Het lichaam valt de vermeende bacteriën aan, wat resulteert in ontsteking.”

Darmbacteriën

Omdat het immuunsysteem is afgeleid, is het minder goed in staat om echte infecties te bestrijden. De microben in je darmen spelen een cruciale rol bij je algehele gezondheid. Je draagt ongeveer één kilogram aan microben met je mee. Die microben hebben een grote invloed op je immuunsysteem.

Door bewerkte voeding te eten kunnen de goede bacteriën uit je darmen verdwijnen, waardoor je meer wordt blootgesteld aan slechte bacteriën.

Obesitas en diabetes

In 2014 waren 600 miljoen volwassenen wereldwijd obees en bijna twee miljard volwassenen waren te zwaar, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zwaarlijvige mensen zijn veel vatbaarder voor ziektes zoals hartziekte, beroerte, kanker en artritis. Al deze aandoeningen hebben te maken met ontsteking. Daarnaast lijden wereldwijd 374 miljoen mensen aan diabetes.

Verschillende studies hebben het westerse dieet gelinkt aan darm- en prostaatkanker. Afro-Amerikanen hebben bijvoorbeeld 50 keer meer kans om darmkanker te krijgen dan Zuid-Afrikanen en dat alles vanwege het westerse dieet.

Keuzes

Experts benadrukken dat mensen vaker moeten stilstaan bij wat ze eten. “Het zal aankomen op de keuzes die mensen zelf maken,” zegt Tilman. Wat kies jij?

BRON: [CNN]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s