10 medicijnen die gewoon in je tuin groeien

Voordat je naar het medicijnkastje loopt kun je misschien beter eerst even in je achtertuin kijken. Al sinds de oudheid gebruiken mensen planten om zichzelf te genezen. In 1500 of 1600 voor Christus werd op een Grieks eiland al saffraan gekweekt voor medicinale doeleinden. Wist je dat je vele kruidengeneesmiddelen gewoon in je tuin kunt vinden?

Planten kunnen net als medicijnen bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg altijd een medisch specialist voordat je medicatie neemt.

Sommigen gebruiken de paardenbloem om eczeem te behandelen, terwijl anderen er artritis of darmaandoeningen mee behandelen. De bladeren zouden de bloedsuikerspiegel reguleren.

Uit een recente studie is gebleken dat carnosinezuur in rozemarijn het risico op Alzheimer verlaagt. De olie in de bloemen werkt tegen bacteriën en schimmels. Rozemarijn verbetert bovendien de bloedcirculatie in het brein.

Lavender heeft een ontstekingsremmende en ontsmettende werking. In het oude Griekenland en het Midden-Oosten werd lavender gebruikt als ontsmettingsmiddel. Door de eeuwen heen is het gebruikt om migraine, slapeloosheid, depressie en angststoornissen te behandelen.

Aloë vera wordt al honderden jaren gebruikt om brandwonden, sneeën en huidinfecties te behandelen. Experts zeggen dat Aloë vera huidontstekingen kan verzachten. Het helpt ook tegen constipatie. Sommigen gebruiken het tegen maagzuur en prikkelbaredarmsyndroom.

Citroentijm wordt gebruikt voor kinderen met buikpijn. Het werkt ook als antibioticum en wordt al honderden jaren gebruikt om wonden te behandelen. Citroentijm wordt ook gebruikt bij teennagelproblemen.

Het extract van selderijzaad helpt bij dieren de bloeddruk te verlagen. Het kan ook worden gebruikt om psoriasis te behandelen. Grote hoeveelheden kunnen echter fotodermatitis veroorzaken.

Zonnebloemen helpen om koorts te verlagen. Om deze reden worden ze gebruikt bij verkoudheid en hoest. De zonnebloem helpt ook om giftige stoffen uit de bodem te halen en werd door de Russische overheid ingezet tijdens de schoonmaak na de kernramp van Tsjernobyl.

Pepermunt verzacht hoofdpijn, huidirritaties, misselijkheid, pijn, diarree en winderigheid. Omdat het de maag kalmeert, kan het de spijsvertering stimuleren. Sommige studies hebben aangetoond dat deze plant een antibacteriële en antivirale werking heeft.

Kattenkruid kan helpen tegen kiespijn. Je gaat er ook van zweten, wat koortsverlagend werkt. Sommige mensen gebruiken kattenkruid om insecten op afstand te houden. Onderzoek laat zien dat het muggen 10 keer effectiever verdrijft dan conventionele middelen.

Ook basilicum houdt insecten op afstand, maar wist je dat de oude Grieken de bladeren gebruikten om schorpioenensteken te behandelen? De Romeinen gebruikten het tegen winderigheid, vergif en om de productie van borstvoeding te stimuleren. Heilige basilicum wordt in India gebruikt om stress, diabetes en zelfs astma te behandelen. Sommige studies hebben aangetoond dat het mogelijk werkt tegen virussen en kanker.

[MNN]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s