Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is

Bijna iedereen is wel bekend met de slogans ‘Melk is goed voor elk’, ‘Melk Moet’ en ‘Melk de Witte Motor’. Dankzij die campagnes kregen hele generaties Nederlanders met de paplepel ingegoten dat melk goed is voor de jeugd en vooral voor onze botten.

De laatste jaren klinken er echter steeds meer negatieve geluiden over dit witte drankje. Het verzadigde vet uit melk zou leiden tot hart- en vaatziekten en de eiwitten in melk zouden de opname van calcium juist afremmen. Het melkeiwit caseïne zou verder kankerverwekkend zijn, net als de hormonen die erin zitten en die boeren aan de koeien toedienen om de productie te verhogen.

Calciumparadox

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is

De Canadese journaliste Alissa Hamilton neemt je in haar boek Melk, de witte sloper mee in de wereld van de melkmaffia en legt uit waarom melk slecht voor je is. In 2010 schreef ze al een boek waarin ze sinaasappelsap ontmaskerde als niet veel meer dan een slim gepromote frisdrank. Ze werd meermalen voor de rechter gesleept door sapproducenten, maar won alle zaken.

Ons is tientallen jaren ten onrechte voorgespiegeld dat melk gezond is en essentieel zou zijn voor een gezond lichaam. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een hoge zuivelinname de botopbouw juist zou verslechteren. Dit komt doordat dierlijke eiwitten zoals die in melk de uitscheiding van calcium via de urine stimuleren. Dit wordt ook wel de ‘calciumparadox’ genoemd.

Uit studies is gebleken dat in steden als Hongkong en Singapore, waar heel erg weinig zuivel en calcium wordt geconsumeerd, het aantal botbreuken het laagst is. In landen als Nederland en de VS komen botbreuken juist veel voor.

En Zweedse wetenschappers ontdekten dat vrouwen die veel melk dronken, meer botbreuken opliepen dan vrouwen met een lage melkconsumptie. Ze vermoeden dat de oorzaak ligt in het molecuul lactose. Dat wordt omgezet in D-galactose, wat de veroudering van het lichaam versnelt. Het molecuul kan ook verklaren waarom melkdrinkers vaker hart- en vaatziekten krijgen. D-galactose kan namelijk ontstekingen aan de vaatwanden veroorzaken.

Kanker

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is Colin Campbell, emeritus hoogleraar aan de Cornell University, wees het melkeiwit caseïne aan als één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van kanker. Caseïne blijkt het groeihormoon IGF-1 te stimuleren.

In haar boek biedt Hamilton tips en menu’s om zonder koemelk te leven. Onderzoek in onder meer Japan, waar geen melk gedronken wordt, toont aan dat melk de kans op kanker, het lekkende darmsyndroom en acne verhoogt.

Nergens ter wereld komen zoveel gevallen van osteoporose voor als in Nederland, waar heel veel melk gedronken wordt.

Het boek Melk de witte sloper is hier verkrijgbaar. Vond je dit een informatief artikel?

[Groene]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s