Financiele beurzen duiken wereldwijd naar beneden.

Ondanks dat veel experts een turbulente herfst verwachten met ineenstortende markten is de wereldwijde crisis in feite nu al begonnen.

In 23 landen zijn de aandelenbeurzen al aanzienlijk gekelderd sinds de recordnoteringen begin dit jaar en ook bij ons zal hetzelfde gebeuren.
In Nederland wordt gedaan alsof we een geïsoleerd eilandje zijn, middenin een steeds onstabieler wordende wereld om ons heen.

Het concept “global” (wereldwijd) dat tegenwoordig zo modern is, gaat ons volledig voorbij en wij verheugen ons in al het goede nieuws dat ons via de mainstream media ten deel valt zoals:

Consumenten zijn weer een stuk positiever over de Nederlandse economie: het vertrouwen is terug op het hoogste niveau sinds de zomer van 2008. Zeven jaar geleden daalde het daalde het vertrouwen spectaculair, terwijl de trend nu opwaarts is.

En vervolgens:

Huizengekte op oude peil Na acht jaar kou is de verkoophitte op de huizenmarkt terug. Consumenten zien het weer zitten en makelaars, adviseurs en banken draaien overuren.

We zijn eigenlijk weer volledig terug bij af, in dezelfde situatie als net voor de laatste grote crisis. En hoe meer bovenstaande berichten worden verspreid en geloofd door mensen des te harder gaat de klap weer aankomen straks.

Terwijl de meesten van ons kijken naar september als de maand waarin de geschiedenis zich zal herhalen, is de wereldwijde crisis in feite nu al van start gegaan.

Want hoewel Nederland doet alsof ze in een geïsoleerde zeepbel bivakkeren, is alles tegenwoordig “global” en krijgen wij wel degelijk te maken met alles wat er wereldwijd op financiëel/economisch gebied gebeurt.

Feit is dat er op dit moment maar liefst 23 landen zijn waar de aandelenbeurs al in elkaar is gestort. De meeste van die crashes doen zich voor in landen die wij gewoonlijk de emerging markets (nieuwe/opkomende markten) noemen.

In de afgelopen jaren kregen talloze landen in Azië, Zuid Amerika en Afrika goedkope leningen in Amerikaanse Dollars. Nu de waarde van de Dollar omhoog schiet komen deze landen er echter achter dat ze steeds meer van hun lokale valuta nodig hebben om de rente en aflossingen op de leningen te kunnen blijven betalen.

Dit gebeurt op hetzelfde moment dat de prijzen van grondstoffen wereldwijd naar een dieptepunt kelderen. Dezelfde soort dubbele klap die de Latijns Amerikaanse schuldencrisis van de jaren ’80 veroorzaakte en de Aziatische financiële crisis in de jaren ’90.

Op het moment dat je dit leest, is te zien dat iedere aandelenbeurs ter wereld aanzienlijk is gedaald ten opzichte van de recordhoogte waarop ze eerder dit jaar stonden. Hoewel aandelen steeds verder wegglijden is er bij ons desondanks nog geen sprake van ineenstorting.

In veel van de landen die behoren tot de emerging markets is het een ander verhaal. De munteenheden in die landen gaan hard onderuit, de recessies zijn begonnen en de aandelenbeurzen krijgen een pak slaag.

De beurzen in de volgende landen zijn nu al volledig in elkaar gestort:

Maleisië, Brazilië, Egypte, China, Indonesië, Zuid Korea, Turkije, Chili, Colombia, Peru, Bulgarije, Griekenland, Polen, Servië, Slovenië, Oekraïne, Ghana, Kenia, Marokko, Nigeria, Singapore, Taiwan en Thailand.

Dit is uiteraard slechts het begin. De Westerse wereld zal dit soort pijn ook binnenkort gaan meemaken.

Een ander levensgroot teken is een artikel in de Engelse Telegraph, getiteld: Doomsday clock for global market crash strikes one minute to midnight as central banks lose control.

Wat belangrijk is hier is dat de Telegraph niet zomaar een krant is. Ze worden gezien als een van de belangrijkste ter wereld en als ze een oordeel geven over financiële markten dan zullen daar miljoenen mensen naar luisteren. Wanneer dus een krant als de Telegraph met een dergelijk bericht komt, wil dat toch wel wat zeggen.

De oplossing van de Centrale Banken om de trein weer op de rit te krijgen, is het bijdrukken van geld (QE) geweest. Ze zijn nu echter op een punt aanbeland waarbij er nog nauwelijks opties te bedenken zijn om het Ponzi fraudesysteem nog veel langer in de lucht te houden.

Van China tot Brazilië hebben de Centrale Banken de controle verloren, terwijl tegelijkertijd de wereldeconomie krakend tot stilstand komt. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de aandelenbeurzen volledig in elkaar zullen storten.

Terwijl de Engelse Telegraph de bevolking waarschuwt voor wat gaat komen, doet hun Nederlandse evenknie precies het tegenovergestelde.

Dan komt er straks een punt waarop de massa wakker schrikt en iedereen tegelijk op zoek gaat naar de uitgang.
lem 1

De herfst komt dichterbij, precies zoals bij vorige crashes in hetzelfde seizoen zoals in 1929, 1987, 2001 en 2008.

Bron:

The Economic Collapse Blog

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s