Nederlaag voor Monsanto: Schotland verbiedt alle genetisch gemodificeerde gewassen

De Schotse overheid heeft besloten om genetisch gemodificeerde organismen uit de landbouw te weren. De regering wil het ‘groene en zuivere label’ van Schotland behouden.

Woordvoerder landbouw Richard Lochhead wil het verbod invoeren volgens de Europese regelgeving. Volgens hem wegen de voordelen van ggo’s niet op tegen de nadelen. “De Schotse overheid maakt zich al enige tijd zorgen over genetisch gemodificeerde gewassen. Deze zorgen worden gedeeld door andere Europese landen en consumenten en moeten niet lichtzinnig genegeerd worden,” zei hij.

Zwarte lijst

Schotland wil genetisch aangepast maïs, dat door de EU werd goedgekeurd, verbieden. Ook komen zes andere gewassen, die nog op goedkeuring wachten, op de zwarte lijst. Het verbod geldt voor commercieel gebruik.

Milieubewegingen hebben positief gereageerd op het besluit. De boeren zijn minder blij met het verbod. Volgens de Schotse boerenvakbond NFU benadeelt het voorstel de positie van Schotse boeren tegenover andere landen. In buurland Engeland staat men wel positief tegenover transgene gewassen.

Milieueffecten

In Noord-Amerika en Azië worden genetisch gemodificeerde gewassen massaal geoogst, maar in Europa maken veel lidstaten zich grote zorgen over de milieueffecten van ggo’s. De EU-wetgeving verbiedt ze niet, maar individuele lidstaten mogen wel besluiten om ze te weren. Vind je dit een positieve ontwikkeling? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.

[DeMorgen via The Verge]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s