Gaat ons hele geldstelsel binnenkort op de schop? Op 14 oktober weten we het

De Commissie Financiën gaat op 14 oktober met financieel specialisten in gesprek over het geldsysteem. Ook het theatercollectief De Verleiders en initiatiefnemers van burgerinitiatief Ons Geld schuiven aan.

De mensen achter het burgerinitiatief vinden dat commerciële geldschepping de financiële markten de afgelopen decennia heeft opgeblazen tot ongekende proporties. “Het huidige geldstelsel schiet tekort in dienstbaarheid aan de maatschappij. Het verstoort de markt. Het blijkt onbestuurbaar en leidt tot instabiliteit en ongelijkheid. Dit ondermijnt de samenleving en de democratie.”

Verstrengeling van belangen en machten

De maatschappij ‘draait’ op giraal geld. Commerciële banken creëren dat geld door het eenvoudigweg in hun boeken te schrijven. Ze belasten het vervolgens met rente. Banken bepalen wie dit geld waarvoor en onder welke voorwaarden initieel in handen krijgt.

Dat commerciële banken geld kunnen scheppen is volgens de Stichting Ons Geld een slechte zaak. In het huidige geldstelsel is sprake van verstrengeling van belangen en machten. De geldpers hoort volgens de stichting niet in handen van commerciële partijen. Ze hoort dienstbaar te zijn aan het algemeen belang.

Schuldvrij geld

“Iedere Nederlander zou moeten weten hoe het huidige geldsysteem werkt,” zegt George van Houts van De Verleiders. “Wij stellen voor geldcreatie onder te brengen bij een publiek instituut. Dit instituut brengt schuldvrij geld in omloop op basis van de belangen van de samenleving als geheel. Hierdoor gaat geldcreatie niet langer gepaard met schuldcreatie zoals nu het geval is. Ook kan er een streep worden gezet door rente over het nieuw gecreëerde geld. Banken blijven gewoon bestaan, maar zij mogen niet langer zelf geld ‘maken’.”

Het gesprek vindt op 14 oktober plaats van 10.00 uur tot 12.30 uur en wordt hoogstwaarschijnlijk gelivestreamd. Begin juli verklaarde de Tweede Kamer het burgerinitiatief ontvankelijk nadat meer dan 120.000 handtekeningen waren opgehaald.

[RTL Nieuws]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s