IJsland is een voorbeeld van hoe het volk het land kan sturen. Kom op Nederlanders!! Tijd voor actie!

Terwijl banken in de rest van de wereld werden gered door de overheid toen ze tijdens de financiële crisis op het punt stonden om te vallen, heeft IJsland al 26 topbankiers in de gevangenis gegooid. Ze moeten alles bij elkaar 74 jaar brommen.

De meeste veroordeelde bankiers hebben straffen gekregen van twee tot vijf jaar. De maximumstraf voor financiële misdrijven in IJsland is zes jaar, maar er gaan stemmen op om nog zwaardere straffen te geven.

Onlangs werden drie topmanagers van Landsbankinn, twee topmanagers van Kaupthing en een prominente investeerder veroordeeld wegens misdrijven die ze vlak voor de financiële crisis van 2008 hebben begaan, meldt Iceland Magazine.

Geen bezuinigingen in IJsland

Om te kunnen blijven functioneren moest de IJslandse regering een lening afsluiten bij het IMF. In tegenstelling tot andere landen besloot IJsland de criminelen die het financiële systeem uitbuitten verantwoordelijk te houden voor hun daden.

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimmson legde uit hoe zijn land wist te herstellen van de wereldwijde financiële crisis: “We waren slim genoeg om de traditionele orthodoxieën van de westerse financiële wereld niet te volgen. We lieten de banken omvallen, we steunden het volk en zagen af van bezuinigingsmaatregelen die overal in Europa worden doorgevoerd.”

Hoge bonussen

Terwijl IJsland de veroorzakers van de financiële crisis heeft veroordeeld, doet Amerika precies het tegenovergestelde. Nadat het Congres de omvallende Amerikaanse banken uitkocht met 700 miljard dollar belastinggeld, kregen veel bankdirecteuren dankzij het zogeheten Troubled Asset Relief Program (TARP) ook nog eens hoge bonussen.

Het lijkt er sterk op dat het ambtelijk apparaat in de VS danst naar de pijpen van de financiële bazen en dat niemand hen verantwoordelijk gaat houden voor het manipuleren en het laten crashen van de financiële markten.

En dan nog een voorbeeldje uit eigen land. Toen bank-verzekeraar SNS Reaal met 3,7 miljard euro belastinggeld werd gered, kwam naar buiten dat de topmannen van de bank in luxe leefden.

“We herstelden zo snel van de crisis omdat we niet hebben geluisterd naar de EU en het IMF”

IJsland kon zich vrij snel herstellen [van de financiële crisis] omdat het land niet naar de aanbevelingen van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) luisterde, die wilden dat IJsland strenge bezuinigingsmaatregelen zou doorvoeren. Dat heeft de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson gezegd op een persconferentie in Barcelona.

“Waarom zouden de aanbevelingen die de Europese Commissie aan anderen doet dan wel juist zijn, nu blijkt dat ze er in het geval van IJsland volledig naast zat?” vroeg hij zich af. Grimsson raadt de leden van de eurogroep aan lessen te trekken uit het succes van zijn land, dat bereid was de banken te laten vallen om de recessie tegen te gaan.

IJsland spande als vrijwel enige land in de westerse wereld rechtszaken aan tegen de banken die het land ruïneerden. Na het instorten van het bankensysteem in 2007 kwamen veel IJslanders in de problemen. De regering van het land besloot daarop om de hypotheekschulden van de gezinnen fors te verlichten.

In totaal gaat het om 24.000 euro per gezin. Het totale bedrag vertegenwoordigt maar liefst negen procent van de economie van het land. De kwijtschelding wordt gespreid over vier jaar.

IJsland vroeg in 2009 EU-lidmaatschap aan, maar in 2013 kwamen de toetredingsonderhandelingen weer stil te liggen. Het belangrijkste probleem voor IJsland om toe te treden is het verlies van de zelfbeschikking over natuurlijke bronnen. Vooral de zeer rijke visgronden staan in het geding vanwege de gemeenschappelijke visserijpolitiek van de EU.

De IJslanders hebben voorlopig het gelijk aan hun zijde. Sinds 2011 groeit de economie er opnieuw, daalde de werkloosheid er tot minder dan vier procent en bedraagt de geschatte economische groeit dit jaar 3,3 procent.

[Express]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s