Qatar Threatens Military Intervention In Syria Alongside “Saudi, Turkish Brothers”

Het heeft er alle schijn van dat Rusland samen met Iran systematisch alle weerstand tegen het bewind van de Syrische president Assad zal opruimen.

Alleen zijn er een aantal landen die dit niet zonder slag of stoot zullen accepteren en die dreigen zich ook militair met het conflict te gaan bemoeien.

Het lijkt wel alsof alle (kwade) krachten samenspannen om van de laatste maanden van dit jaar een meer dan spannende tijd te maken, waarbij het Midden Oosten een kruitvat is van zodanige proporties dat je je moet gaan afvragen of er nog mogelijkheden zijn waarbij dit niet gaat exploderen.

Amerika en hun bondgenoten zijn voor wat betreft Syrië volledig afgetroefd door Rusland, met in hun kielzog Iran.

Waar misschien Amerika op dit moment misschien lijkt iets te hebben van “laat maar even”, zo is dat absoluut niet het geval met bondgenoten in de streek zoals Saoedi Arabië en Qatar.

Zo had eerder deze week de Saoedische Minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, de volgende boodschap voor Iran:

“Wij zouden graag willen dat Iran hun politiek aanpast en ophoudt met het zich bemoeien met de zaken van andere landen in de regio zoals in Libanon, Syrië, Irak en Jemen. We zullen ons ervan vergewissen Iran te zullen confronteren inzake hun acties en dat wij al onze politieke, economische en militaire kracht zullen gebruiken om ons gebied en onze mensen te verdedigen”.

Met andere woorden, Riyad en hun bondgenoten in Doha (hoofdstad van Qatar) voelen zich hoogst ongemakkelijk nu Iran effectief is verwijderd van de lijst van schurkenstaten vanwege de nucleaire deal met Amerika. Iran is bovendien druk bezig om hun invloed in de regio te vergroten door beïnvloeding van de sjiitische milities in Irak, de grondoperaties in Syrië en via de Houthi´s in Jemen.

Waar het om gaat is niet het conflict in Jemen, maar om de controle van Syrië en Irak en daarmee in feite controle over de hele regio. Iran wint op dit moment op beide fronten.

Verwachten ook geen seconde dat Washington, Riyad en Doha zomaar van alles weg zullen lopen nadat ze jarenlang bezig zijn geweest om die controle te bemachtigen. Er staat eenvoudigweg teveel op het spel.

Wanneer Assad pootje gelicht zou zijn dan was Iran een belangrijke bondgenoot kwijtgeraakt en ook min of meer afgesneden geweest van Hezbollah. Dan zou ook de weg vrij geweest zijn voor de beruchte gaspijplijn vanuit Qatar naar Europa en zouden de Soennieten volledige controle over de regio hebben gekregen.

Het allerlaatste dat Riyad wil, is dat met de wederopkomst van Iran zij controle zouden krijgen over het Arabische schiereiland.

Nu wordt er in Saoedi Arabië gesproken over het bewapenen van rebellen in Syrië, maar in de praktijk vallen die wapens meestal in de verkeerde handen en bovendien zullen die rebellen er ongeacht hun wapentuig niet in slagen om de combinatie Rusland-Iran aangevuld met Hezbollah het land uit te jagen.

Daarom gaan er in zowel Riyad als Dohar steeds meer stemmen op om militair in te grijpen in Syrië. Er zijn mensen die zeggen dat dit vergezocht is omdat de Saoedi’s al bezig zijn met een oorlog in Jemen en veel last hebben van de lage olieprijzen. Ook in Qatar echter wordt overwogen om een militaire interventie in Syrië uit te voeren.

Of Saoedi Arabië dan wel of niet meedoet, maakt Qatar niet uit.

De Minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Khalid al-Attiyah, zei woensdag tegen CNN, “We zullen er alles aan doen om de bevolking van Syrië te beschermen en dat ze niet worden verdeeld. Wij zullen ons, samen met onze Turkse en Saoedische broeders, geen enkele moeite besparen”.

“Als een militaire interventie de bevolking van Syrië zal beschermen tegen de wreedheden van het regime dan zullen wij dat uitvoeren”, voegde hij er later aan toe.

Dat laat niets aan onduidelijkheid over. Wanneer Saoedi Arabië en Qatar het in hun hoofd halen om Iraanse troepen te bombarderen vlakbij de Russische luchtmachtbasis in Latakia dan zullen zaken echt uit de hand gaan lopen.

Niet alleen zou Iran dit nooit pikken natuurlijk, maar ook Rusland laat dit onder geen beding over hun kant gaan. Militaire jets uit Saoedi Arabië en Qatar die ook nog door het Syrische luchtruim gaan vliegen om Iraanse troepen te bombarderen?

Op het moment dat een Russisch toestel een vliegtuig van VS bondgenoot Saoedi Arabië uit de lucht zou schieten, staat Amerika met de rug tegen de muur en zal weinig andere keuze hebben dan zich vanaf dat moment ook militair in de strijd mengen.

Gisteren heeft Vladimir Poetin een bijzondere toespraak gehouden tijdens het 12e Valdai Forum in het Russische Sochi.

In die toespraak waarschuwt hij voor de toenemende kans op een wereldoorlog.

Zo wijst hij op de volkomen belachelijke situatie dat je klaarblijkelijk terroristen kan indelen in gewone en gematigde. Wat is het verschil?

Hij neemt ook Amerika weer onder vuur door te zeggen dat er sommige nucleaire machten zijn die denken dat ze een nucleaire oorlog kunnen winnen.

Dit is een gevaarlijk scenario, schadelijk voor iedereen inclusief de Verenigde Staten. Het bezitten van nucleaire wapens als afschrik mogelijkheid heeft min of meer z’n waarde verloren en er zijn mensen die de illusie hebben dat er een werkelijke overwinning kan zijn van één van beide kanten in een wereldwijd conflict zonder dat dit ook rampzalige gevolgen heeft voor de overwinnaar. Als er al een winnaar is.

In de onderstaande video is de toespraak van Poetin horen. Deze begint na ongeveer drie minuten en wordt “live” door een tolk vertaald in het Engels.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s