‘WTF’: Mysterieus ruimteobject stevent af op de aarde

Een mysterieus stuk ruimtepuin zal op 13 november inslaan op aarde. Wetenschappers weten niet precies wat het is, maar vermoeden dat het door mensen is gemaakt. Het object heeft de naam WT1190F (kortweg WTF) gekregen.

Het object zal volgens NASA neerkomen in de Indische Oceaan, ongeveer 65 kilometer van het zuidelijkste puntje van Sri Lanka.

Het stuk ruimtepuin is ontdekt door de Universiteit van Tucson. Onderzoekers stonden in eerste instantie voor een raadsel. Pas toen astronomen het archief doorzochten, bleek dat het object ook in 2012 is waargenomen.

Ze berekenden vervolgens de omloopbaan van het stuk ruimtepuin en kwamen tot de conclusie dat het waarschijnlijk gaat om een door mensen gemaakt object. “Dit museumstuk komt terug om ons schrik aan te jagen,” vertelde Jonathan McDowell van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics aan Nature.

Astrofysici menen dat het object zelfs afkomstig zou kunnen zijn van één van de Apollomissies. Misschien gaan we er nooit achter komen wat het was, aangezien WT1190F grotendeels in de atmosfeer zal verbranden en vervolgens zal neerplonzen in zee.

Verschillende laboratoria gaan het stuk ruimteschroot de komende dagen volgen. Er draaien nog 86 andere onbekende objecten rond de aarde. Voor het grootste deel gaat het om maansondes of onderdelen van raketten. Er zwerven ook tientallen kunstmatige objecten door de ruimte, waarvan er ongeveer 20 vanaf de aarde worden gevolgd.

[Nature]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s