And so it begins: “De aanslagen in Parijs worden gebruikt om een politiestaat in te voeren”

inbreken-computers

Een nieuwe conceptwet geeft de politie ruime bevoegdheden om in te breken in computers, meldt het AD. Volgens privacyorganisatie Bits of Freedom gaat het om de meest vergaande wet ter wereld op dit gebied. Er wordt dan ook erg kritisch op het voorstel gereageerd. “De aanslagen in Parijs worden gebruikt om een politiestaat in te voeren,” klinkt het.

“Een overheid die mag inbreken in systemen en computers om zo aan informatie te komen, begeeft zich op glad ijs,” zegt Lotte de Bruijn, voorzitter van branchevereniging Nederland ICT. “Stel dat de politie het recht zou hebben om zich zonder toestemming toegang te verschaffen tot woningen, zouden we dat accepteren? Ook al zouden ze daarmee verdachte buren kunnen afluisteren? Ik denk het niet.”

Ongekend veel bevoegdheden

Het draait allemaal om de wet Computercriminaliteit III, waar sinds 2013 aan wordt gewerkt. De conceptwet maakt het voor de politie mogelijk om in computers van onschuldige derden in te breken om zo bij een verdachte uit te komen.

De conceptwet geeft de politie ongekend veel bevoegdheden. Ze mag stiekem inbreken in computers en gegevens kopiëren, toevoegen en wissen. Ook mag de politie meekijken met webcams, afluisteren via de microfoon van een computer en live meekijken met wat iemand typt.

Politiestaat

“Het is absoluut ongepast dat de minister van Veiligheid en Justitie de aanslagen in Parijs gebruikt voor het doordrukken van zijn wetsvoorstel,” aldus Rejo Zenger van Bits of Freedom. “De minister wil al lang de bevoegdheden van de politie uitbreiden.”

Bas Filippini, voorzitter van Privacy First, gaat nog een stap verder: “In plaats van dat politie- en inlichtingendiensten zich schamen dat ze de daders van de aanslagen niet beter in beeld hadden, stelt Nederland voor om 16 miljoen burgers onder de knoet te houden. Een politiestaat, daar moeten we niet naartoe willen.”

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4198274/2015/11/30/Nieuwe-wet-opent-alle-computers-voor-politie.dhtml

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s