Boeren hebben iets te vieren: Venezuela stelt algeheel verbod in op genetisch gemodificeerde zaden

Boeren hebben iets te vieren: Venezuela stelt algeheel verbod in op genetisch gemodificeerde zaden

Venezolaanse boeren hebben iets te vieren aangezien in het land een wet is aangenomen die het onderzoek naar genetisch gemodificeerde zaden verbiedt.

Boeren en milieuactivisten pleiten al geruime tijd voor de wet, die het onderzoek, de productie, import en verspreiding van genetisch gemodificeerde zaden verbiedt om de volksgezondheid, het milieu, voedselsoevereiniteit en vruchtbaarheid van de bodem te beschermen.

De nieuwe wet sluit ook aan op een artikel in de grondwet van Venezuela, waarin staat dat de overheid duurzame landbouw moet stimuleren. Volgens de boeren moest de wet er komen om het milieu te beschermen, kleine boeren te steunen en te voorkomen dat de landbouwsector wordt overgenomen door grote corporaties.

Grote overwinning

“In Venezuela kunnen we onze eigen zaden produceren,” zei directeur van de Ezequiel Zamora Foundation Arnaldo Vásquez, één van de voorstanders van de wet.

De nieuwe wet is voor het volk, de boeren en de milieuactivisten een grote overwinning. Zij proberen al geruime tijd te voorkomen dat bedrijven zoals Monsanto, Bayer en Syngenta de zadenmarkt in hun land overnemen.

Voet bij stuk

Vanaf nu kunnen zaden in Venezuela niet worden gepatenteerd en mogen ze niet worden gemanipuleerd door middel van biotechnologie. Een nationaal instituut gaat de kwaliteit van geïmporteerde zaden controleren. In het geval van overtredingen kunnen straffen worden opgelegd.

Daarnaast gaat de overheid duurzame en natuurlijke methoden stimuleren. Multinationals en politici probeerden misbruik te maken van de economische en politieke instabiliteit in het land door mensen bang te maken voor voedseltekorten en honger, maar de Venezolaanse boeren en activisten hielden voet bij stuk en wisten de miljardenbedrijven buiten de deur te houden.

[Telesur]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s