Primeur: medicijn met cannabis te koop

 

Primeur: medicijn met cannabis te koop

Vanaf volgende maand is het geneesmiddel Sativex, dat gemaakt wordt van twee cannabisextracten, verkrijgbaar in Belgische apotheken. Het middel wordt via een spray in de mond toegediend en is bedoeld voor patiënten die aan multiple sclerose (MS) lijden. Dat meldt VTM Nieuws.

Het gaat om het eerste geneesmiddel op basis van cannabis in België. Het is eigenlijk al vier jaar geleden goedgekeurd, maar nu pas verkrijgbaar omdat de wet speciaal aangepast moest worden.

Speciale vergunningen

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block liet in november al weten te werken aan een koninklijk besluit dat de verkoop van medicinale cannabis in de apotheek mogelijk maakte, nadat het middel vier jaar geleden werd goedgekeurd.

“We hebben het middel via speciale vergunningen ter beschikking gesteld aan patiënten die het nodig hadden en die dat konden bewijzen met een medisch voorschrift,” licht Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) toe.

Pijnbestrijding

Je kunt in België niet zomaar naar de apotheek gaan om medicinale cannabis aan te schaffen. Het is voorlopig alleen aangewezen als behandeling voor het verlichten van de symptomen bij patiënten met spasticiteit door MS die niet reageren op andere medicatie.

Of het middel ook kan worden gebruikt bij pijnbestrijding moeten andere studies gaan uitwijzen. Dan zal een nieuw dossier ingediend moeten worden om een vergunning voor die therapeutische behandeling te krijgen.

[HLN]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s