VIDEO: “Een democratie die het geldstelsel aan een elite overlaat, is een schijndemocratie”

Het burgerinitiatief ‘Ons Geld’ verzamelde 120.000 handtekeningen om een alternatief en veilig geldstelsel op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen, waarin de commerciële banken niet langer het monopolie hebben op geldschepping.

Ons Geld wil dat de overheid het geldstelsel onder haar hoede neemt en de geldpers weg haalt bij de banken. Minister Dijsselbloem liet in een reactie weten te willen doorslaan op de ingeslagen weg, die leidt naar een Europese bankenunie.

Het initiatief werd in de Kamer toegelicht door acteur en theatermaker George van Houts. Die hekelt het huidige geldstelsel, dat volgens hem gebaseerd is op ‘elitaire privileges’ van bankiers. En dat staat volgens hem op gespannen voet met de democratie. “Een democratie die het geldstelsel aan een financiële elite overlaat, is zelf niet aan de macht, en is dus eigenlijk een schijndemocratie,” aldus Van Houts.

“Ons geldstelsel is een web van geldbeloftes van commerciële banken,” zei hij. “Het bestaat uit geld dat u en ik ‘tegoed hebben’ van die banken. Deze banken hebben ons echter veel meer geld beloofd dan ze hebben. Dat maakt het geldstelsel instabiel; het is een kaartenhuis dat continu op omvallen staat.”

Het burgerinitiatief krijgt enthousiaste bijval van de Partij voor de Dieren en de Groep Kuzu/Öztürk en kan ook rekenen op steun van SP, GroenLinks en de PVV.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s