Franse wetenschapper die onkruidverdelger van Monsanto linkte aan tumoren bij ratten wint tweede rechtszaak

 

Franse wetenschapper die onkruidverdelger van Monsanto linkte aan tumoren bij ratten wint tweede rechtszaak

Het Hooggerechtshof in Parijs heeft onlangs geoordeeld in het voordeel van de Franse professor Gilles-Eric Séralini, een wetenschapper die bekend werd vanwege zijn controversiële onderzoek dat genetisch gemodificeerd voedsel linkte aan tumoren bij ratten.

Marc Fellous, oud-voorzitter van de Franse Commission du génie biomoléculair (CGB), is tijdens de rechtszaak schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte. De CGB stelt dat meerdere genetisch gemodificeerde gewassen veilig zijn voor menselijke consumptie.

Het bleek dat Fellous zonder toestemming de handtekening van een wetenschapper had gebruikt om te argumenteren dat het onderzoek van Séralini en zijn collega’s niet deugde.

Tijdens een analyse van studies die zijn uitgevoerd door landbouwreus Monsanto kwam aan het licht dat ggo’s en onkruidverdelger Roundup kankerverwekkend zijn voor ratten. In juni wordt uitspraak gedaan tegen Fellous.

Tweede overwinning

Het is de tweede keer dat Séralini een rechtszaak heeft gewonnen in de strijd tegen de biotechindustrie. In 2012 schreef Jean-Claude Jaillette een artikel in het tijdschrift Marianne waarin het team van Séralini werd beschuldigd van ‘wetenschapsfraude’.

Na een jarenlange juridische strijd legde de rechtbank in Parijs het tijdschrift een boete op wegens smaad. De oorspronkelijke beschuldiging bleek afkomstig van de Amerikaanse lobbyist Henry I. Miller, die ook onderzoek naar de link tussen tabak en kanker in diskrediet probeerde te brengen.

Strijd duurt voort

De studie van Séralini, die ggo’s en glyfosaat linkt aan tumoren bij ratten, is opnieuw gepubliceerd. Het onderzoek werd in eerste instantie onder druk van lobbyisten van Monsanto teruggetrokken door het tijdschrift Food and Chemical Toxicology.

Monsanto zorgde ervoor dat er een nieuwe functie beschikbaar kwam bij het tijdschrift: redacteur biotechnologie. De functie werd vervolgens ingevuld door een oud-medewerker van Monsanto, die het tijdschrift ervan wist te overtuigen het artikel terug te trekken.

Toen Séralini de gegevens van Monsanto bestudeerde, kwam hij tot de ontdekking dat er tumoren ontstonden bij ratten die genetisch gemodificeerd maïs kregen. Hij ontdekte ook dat de chemiereus de onderzoeksgegevens had gemanipuleerd.

[Natural News]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s