Panama Papers: Rothschild helpt rijkste 1% al decennialang belasting te ontwijken

Grote banken helpen de rijken en machtigen der aarde al decennialang om hun vermogen uit het zicht van de fiscus te houden, zo blijkt uit de Panama Papers over mensen met veel geld die een aanzienlijk deel daarvan hebben weggesluisd naar belastingparadijzen.

Een aantal van de grootste banken ter wereld worden genoemd in de Panama Papers, waaronder Rothschild, HSBC, Coutts, UBS en Credit Suisse. Parlementsleden en activisten hebben de banken ervan beschuldigd criminelen, terroristen, beroemdheden en politici te helpen hun geld te verstoppen door middel van dubieuze constructies.

Lege vennootschappen

Uit de documenten blijkt dat HSBC het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca sinds de jaren zeventig meer dan 2300 lege vennootschappen heeft laten opzetten. De Londense privébank Coutts, waar onder meer koningin Elizabeth II klant is, heeft het kantoor gevraagd bijna 500 lege vennootschappen te creëren. En Rothschild liet er 378 oprichten.

De vennootschappen werden opgezet in Panama, de Britse Maagden-eilanden en andere belastingparadijzen. De gelekte documenten laten zien dat de banken in veel gevallen niet controleerden of hun klanten belasting ontweken of betrokken waren bij corruptie of criminele activiteiten. HSBC en Credit Suisse ontkennen klanten te hebben geholpen om belasting te ontwijken.

Honderden Nederlanders

In de Panama Papers worden ook honderden Nederlanders genoemd. Onder hen zijn oud-voetballer Clarence Seedorf, oud-lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad Jos van der Vorm, Mexx-oprichter Rattan Chadha, miljardair en oprichter van Volmac Joop van Oosterom, Bernard Stuivinga van handelshuis Acomo, ondernemer John Bredenkamp (illegale wapenhandel met Zimbabwe) en oud-voorzitter van de Libertarische Partij Toine Manders.

Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca heeft wereldwijd een groot aantal rijke mensen geholpen bij het overbrengen van hun vermogen naar belastingparadijzen. Zo’n 11,5 miljoen documenten van het kantoor zijn in handen van een groep journalisten.

[RT]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s