Petro Dollar onder druk door Rusland

 

De vraag wereldwijd naar Amerikaanse Dollars, vooral ook door de oliehandel, is dat wat de Amerikaanse economie nog enigszins overeind houdt.

Met mensen die voorheen hebben getracht het monopolie van de Dollar in de oliehandel te doorbreken is het slecht afgelopen en ze leven dan ook niet meer.
Heel veel in deze wereld draait nog steeds om olie. Ook al zijn de prijzen tegenwoordig wat lager dan voorheen, nog steeds is dit zwarte goud één van de drijvende krachten op deze wereld.

Niet alleen dat, het zijn de met de oliehandel gemoeide Dollars die ook Amerika in het zadel houden. Navolgend een klein deel uit een eerder artikel van enkele jaren geleden:

Al deze stappen die nu worden genomen en al dit soort “proxy” oorlogen heeft niets te maken met “rode lijnen” die worden overschreden, maar alles met in stand houden van de Amerikaanse Dollar. Want uiteindelijk is alle conflict weer te herleiden naar een financiëel belang.

In feite is de Dollar niets eens het papier waard waarop het gedrukt is. De enige reden dat de Dollar nog waarde heeft is de grote vraag naar deze valuta vanwege de oliehandel. Het merendeel van alle olietransacties wordt nog steeds (gedwongen) betaald in Dollars.

Degenen die het ooit hebben geprobeerd om de macht van de zogenaamde Petro Dollar te breken, leven niet meer. Irak was in de tijd van Saddam Hoessein bezig met een plan om olie te verkopen in een andere valuta dan de Dollar, net zoals Gaddafi dat in Libië enige tijd later deed. Beiden waren landen die in militair opzicht geen partij waren voor Amerika en konden dan ook zonder al teveel problemen worden aangevallen.

Degene die de volgende echte uitdaging wordt voor de Petro Dollar, is de Russische president Vladimir Poetin.

Al lange tijd droomt Poetin ervan om olie te kunnen verhandelen in hun eigen geldeenheid, de Roebel. En dat lijkt nu uit te gaan komen en vormt tevens een grote stap naar het einde de Petro Dollar.

Want, aan de beurs van St. Petersburg (SPIMEX) worden nu internationale handelaren uitgenodigd om deel te nemen aan de zogenaamde “emerging future market”, die is ontworpen om de prijs van Russische olie vast te stellen en te verhandelen in Roebels op een eenvoudige en eerlijke manier.

Dit initiatief kan wel eens een belangrijke klap toebrengen aan de Petro Dollar. De stap die nu is ondernomen, is significant en een grote uitdaging voor het olieprijs monopolie op Wall Street.

Alle prijzen op de nieuwe oliebeurs in St. Petersburg zullen alleen in Roebels worden weergegeven en niet langer in Amerikaanse Dollars.

De afhankelijkheid van de Amerikaanse Dollar voor oliehandel is natuurlijk de achilleshiel voor Rusland. Wat daar nu gebeurt, is onderdeel van de trend van het afkeren van de Dollar binnen allerlei soorten handel, iets waar ook China en een groot aantal andere landen mee zijn begonnen.

Tot nu zijn de prijzen voor olie uiteindelijk altijd bepaald door de bankiers op Wall Street. Olie is dan ook de grootste commodity (bulkgoed) ter wereld.

Volgens historicus William Engdahl drijft Amerika sinds de Tweede Wereldoorlog als wereldmacht op twee belangrijke pijlers. Enerzijds de status van de Dollar als reservevaluta van de wereld en als tweede de macht van het Amerikaanse leger.

Als er nu steeds minder landen de Dollar gebruiken voor de handel en het monopolie van de Dollar voor de oliehandel wordt nu door Rusland ook nog aangetast dan staat de rol als reservevaluta van de Dollar in de nabije toekomst op de tocht.

Op dit moment worden de prijzen voor Russische olie vastgesteld volgens de Brent olieprijs zoals die wordt verhandeld in Londen en New York. Nu, met de lancering van het nieuwe oliehandel platform van de Russen, zal dit een dramatische verandering teweegbrengen.

De nieuwe contracten voor Russische olie zullen voortaan in Roebels worden verhandeld aan de SPIMEX en niet langer in Londen of New York in Dollars.

Gelukkig voor Poetin beschikt deze in de achtergrond over machtige vrienden, want anders zou hem misschien eenzelfde lot beschoren zijn als Saddam Hoessein en Muammar Gaddafi.

 

http://journal-neo.org/2016/01/09/russia-breaking-wall-st-oil-price-monopoly/

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-28/putin-s-decade-old-dream-realized-as-russia-to-price-its-own-oil

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s