Wat iedere Nederlander moet weten: Nederland was ‘wreedste natie ter wereld’

Wat iedere Nederlander zou moeten weten: Nederland was 'wreedste natie ter wereld'

Journalist en tv-presentator Adriaan van Dis zei tijdens de Europaspecial van DWDD dat Nederland in de afgelopen eeuw een slechte naam heeft opgebouwd in de rest van de wereld.

De welvaart die we in de 19e eeuw en eerder vergaarden werd geroofd bij andere volkeren en dat ging gepaard met vaak zeer bloedige onderdrukking. Hij citeert uit het nieuwe boek Roofstaat van Ewald Vanvugt (72) met als ondertitel ‘wat iedere Nederlander moet weten’.

Tot op de dag van vandaag worden historische figuren kritiekloos vereerd in Nederland, terwijl ze enorme misdaden hebben begaan. In de 17e eeuw werd Nederland niet voor niets ‘de wreedste natie ter wereld’ genoemd, aldus Van Dis.

Beschermheer van de slavenhandel

Roofstaat begint in het jaar 1050. Alle grote namen komen aan bod – van Hugo de Groot tot Erasmus tot Jan Dircksz Lam. Mannen van wie bekend is dat het geen lieverdjes waren, maar die desondanks nog altijd geëerd worden.

Michiel de Ruyter, de oprichter van ons huidige Korps Mariniers, was bijvoorbeeld de beschermheer van de slavenhandel. Hij zorgde ervoor dat de Nederlandse slavenhandel soepel verliep.

Opiumfortuin van het Nederlandse koningshuis

Roofstaat is een aaneenschakeling van Nederlandse kruistochten, veldslagen, uitbuiting en verraad. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlands-Indië ruim 60 jaar geleden.

Vanvugt schrijft uitgebreid over de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC), de eeuwen van kaapvaart en piraterij, de massale mensenhandel en Pax Neerlandica en de vele Nederlandse aanvalsoorlogen.

Hij gaat ook in op de staatsinkomsten uit opium in Nederlandsch-Indië, het geroofde exotische cultuurgoed uit Azië en Afrika in onze rijksmusea en het opiumfortuin van het Nederlandse koningshuis.

Boekentip: Roofstaat

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/356838

//media-service.vara.nl/player.php?id=356838“>//media-service.vara.nl/player.php?id=356838

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s