Cover-up? Franse overheid wil dat Nice camerabeelden aanslag wist

Cover-up? Franse overheid wil dat Nice camerabeelden aanslag wist

De Franse antiterrorismepolitie heeft de autoriteiten in Nice verzocht om beelden van bewakingscamera’s van de aanslag op 14 juli te wissen. De Zuid-Franse stad heeft dat verzoek naast zich neer gelegd omdat de beelden kunnen dienen als bewijs dat er te weinig beveiliging was.

Het schriftelijke verzoek van de terrorismebestrijdingsdienst DAT was volgens een anonieme gemeentefunctionaris niet met redenen omkleed. Volgens de krant Le Figaro is de nationale politie bezorgd dat de beelden kunnen uitlekken en in jihadistische propaganda opduiken.

Er is groeiende kritiek op de veiligheidsmaatregelen die rond de viering van de nationale feestdag in Nice waren getroffen. Nabestaanden hebben aangekondigd dat zij de staat willen aanklagen wegens nalatigheid

Illegaal

Bestuurder Christian Estrosi had om strenge beveiliging gevraagd. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft toegegeven dat de toegang tot de promenade slechts door lichtbewapende lokale politie werd bewaakt, en niet door de nationiale politie zoals hij eerder beweerde.

Advocaat Philippe Blanchetier zei dat de autoriteiten in Nice weigeren mee te werken omdat er nog een onderzoek loopt naar de identiteit van de daders en mogelijke handlangers. Het stadsbestuur wil de waarheid boven tafel krijgen, aldus Blanchetier. Dat de beelden mogelijk in de handen van jihadisten zouden kunnen vallen, vindt hij een zwak argument.

Gemeentefunctionarissen vertelden aan Le Figaro dat het de eerste keer is dat ze een verzoek hebben gekregen om bewijsmateriaal van een plaats delict te vernietigen. Volgens hen is dit illegaal.

Iets te verbergen

Onder het artikel van de krant staan veel reacties van mensen die boos zijn dat de Franse overheid belangrijk bewijsmateriaal wil vernietigen. Volgens de Ierse journalist en politiek analist Gearóid Ó Colmáin, die werkt vanuit Parijs, lijkt het erop alsof de antiterrorismepolitie iets onder het tapijt probeert te vegen.

“In de meeste gevallen hebben mensen die bewijs (willen) vernietigen iets te verbergen,” zei hij. “Er zitten nogal wat haken en ogen aan het officiële verhaal over het bloedbad in Nice. Ik beweer niet dat er niets gebeurd is of dat er niemand is gedood, maar dat het videobewijs dat tot nu toe is getoond niet overeenkomt met het verhaal.”

Op 14 juli reed een vrachtwagen in op een menigte in Nice. Daarbij kwamen 84 mensen om het leven en raakten honderden anderen gewond. De aanslag is opgeëist door IS.

De Franse premier Manuel Valls werd bij aankomst van een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de terroristische aanval in Nice uitgejouwd:

 

[Volkskrant, Global Research]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s