Schandaal: Monsanto zweerde samen om risico’s Roundup te verdoezelen

Monsanto heeft zelf meegeschreven aan studies over onkruidverdelger Roundup voor de Amerikaanse milieudienst EPA, zo blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt.

Boeren en anderen hebben de chemiereus voor de rechter gesleept omdat Monsanto volgens hen niet heeft gewaarschuwd dat de onkruidbestrijder kanker kan veroorzaken.

In e-mails bespreken bazen van Monsanto hoe ze studies over Roundup zelf kunnen uitvoeren en vervolgens laten ondertekenen door wetenschappers.

Naam

In 2000 en 2013 werden de onderzoeken gepubliceerd. In een e-mail schrijft dr. William Heydens, een wetenschapper van Monsanto, dat hij het rapport uit 2013 wel wilde schrijven.

“Op die manier kunnen we de kosten laag houden door het zelf te schrijven en hoeven zij alleen maar hun naam eronder te zetten,” schreef Heydens.

De Amerikaanse milieudienst EPA oordeelde op basis van de door Monsanto uitgevoerde studies dat Roundup niet kankerverwekkend is.

Tegen te houden

Monsanto riep daarnaast de hulp van de EPA in om een onderzoek naar Roundup door een ander agentschap tegen te houden, zo blijkt uit de e-mails.

In de Amerikaanse staat Californië zal glyfosaat, het belangrijkste bestanddeel van Roundup, op een lijst van kankerverwekkende chemicaliën komen te staan.

Tim Litzenburg, één van de advocaten die Monsanto aanklaagt, zei dat de vrijgegeven documenten ‘de volksgezondheid enorm ten goede zullen komen’.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s